Od previdnosti, pridnosti, snage, reda, varčnosti hišne gospodinje odvisi pogosto blagostanje in sreča cele kmetijske družine. Od gospodinje je navadno odvisno, ali dobi vsak posel v hiši o pravem času delo in da je tudi z veseljem in dobre volje opravi. Ker je v kmečkih družinah hišna gospodinja tolike važnosti, zdi se mi potrebno, da spregovorim o opravilih, katera mora dobro poznati, ako hoče biti pridna gospodinja.
Kmečka opravila morajo biti vsakej dobri hišni gospodinji popolnoma znana, kakor tudi vrsta, po kateri razna dela eno za drugim sledijo. Pri kmetiji se pogosto tolko del na enkrat združi, da posestnik ne ve, katero bi poprej začel. V tacih slučajih mora vsak člen družine pridno in razumno sodelovati, posebno pa gospodinja in gospodar, ako hočeta, da eno ali drugo delo ne zastane. Gospodinji mora biti znana vrsta, po kateri je treba opravljati kmečka opravila tudi zato, da se more z možem posvetovati, kako bi se moglo to ali ono delo najbolje izvršiti.
Dobra gospodinja mora poznati več ali manj vsako zemljo in mora vedeti, katera rastlina se dotični zemlji najbolje prilega. Dalje mora poznati dobroto raznih semen, čas setve in sajenja, kakor tudi umno vrtnarstvo.
Ako hočemo, da bode kmečko dekle kot prihodnja gospodinja svojej nalogi popolnoma kos, mora se uže na očetovem domu v vseh hišnih in kmetijskih delih izuriti. To jej bode v prihodnje kot samostalnej gospodinji velike koristi in neobhodne potrebe.
Ako v domači hiši ni jej mogoče, da bi se to naučila, naj se pošlje nekaj časa v kako drugo dobro hišo, da se vsem kmetijskim opravilom dobro privadi. Kadar je enkrat omožena, potem je prepozno za tako učenje in take skušnje.
Dobra gospodinja mora biti popolno izurjena v živinoreji, ker na manjših posestvih prepuščajo navadno možki to delo ženskam, a sami gredo na razne kraje, posebno čez zimo, da si kaj prislužijo. Znati mora, kako se ravna z gnojem na gnojišči in v hlevu, kako se živina čisti, koliko krat se živini na dan jesti daje in kako se piča pripravi. Prav tako mora biti izurjena v molži, in mora vedeti, kako se zmede dobro maslo in kako se dober sir naredi.
Velike koristi je za kmečko hišo, ako zna domača gospodinja spretne in zanesljive posle izbrati.
Gospodinja mora skrbeti, da ima vedno vse potrebne reči v zalogi, da more hitro v roke vzeti, kadar kaj potrebuje. Marsikedaj se pa godi, da kadar gospodinja kako reč potrebuje, jo mora še le celi dan po vasi na posoda iskati. V tem se že vidi, kakošna gospodinja je.
Dobra gospodinja mora biti izvedena v spravljanji korenstva in zelenjave v pripravljanji dobre kisave v jeseni t.j . zelja in repe, kakor tudi v spravljanji vseh drugih poljskih pridelkov. Gospodinji ne sme biti neznano, kako se špeh in meso soli, kako se meso suši ter kako se napravlja dober in okusen kruh. Te reči je treba tako natanko znati, da si ve gospodinja v teh zadevah vedno pomagati, če tudi ne more drugih za svet prašati. Poznam kmečke hiše, katere imajo vsega dovolj v zalogi, ali gospodinja pripravi iz najboljših stvari slabo jed in zato posli pri tacih hišah nikdar dolgo ne ostanejo.
Glavna skrb kmečkih mater mora biti ,da se njihove hčere dobro izuče v vseh kuhinjskih delih, da navadijo prati, plesti, kakor tudi kolovrat goniti itd. To so najvažnejša opravila za vsako kmečko hčer, ktera misli postati kmečka gospodinja — v pravem pomenu besede.
Nahaja se pa uže dandanes na Slovenskem jako veliko posestnikov, kteri svoje hčere tako vzrejajo, da kadar dorastejo, niso ni za kmeta ni za gospoda, ker za kmeta so previsoko izobražene, za gospoda pa premalo. To je pa največkrat glavni uzrok, da, ako tako dekle tudi dober posestnik poroči, gre navadno prej ali poznej rakovo pot.
Slovenski pregovor pravi: "Žena drži tri vogle hiši, mož pa enega" ; drugi pa: "Mož ne pripelje s štirimi konji toliko v hišo, kolikor mu žena odnese v predpasu."
Vir-Soča 21.3 1884 št.12
Ni komentarjev:
Objavite komentar