Apnarstvo je stara obrt in apneničarstvo stara dejavnost, znani povsod
po Sloveniji, kjer so na voljo primerne apniške kamenine. O pridobivanju
apna oziroma o žganju imamo številna pričevanja. Po ljudskem izročilu so
uporabnost apna odkrili pastirji,
ki so na paši kurili in svoja ognjišča oblagali z apnenčastim kamenjem,
ki se je sčasoma spremenilo v žgano apno.Ko je padel dež, je nastalo iz
njega gašeno apno, ki je skupaj s peskom, raztresenim naokoli, tvorilo
malto — važen gradbeni material.
Tako so že nekoč za časa Tolminskega gospostva na Cerkljanskem ozemlju,
pa čeprav niso poznali celega postopka žgali apno. Apnarstvo kot obrt pa
se je še močneje razširilo ob prihodu Francozov za časa Napoleona.Apno
je odkupoval pretežno rudnik v Idriji.
Lomili so kamenje za apnenice, se pravi peči , v katerih se kamen prežge
v apno, jih postavljali, kurili ogenj in na koncu praznili jame oziroma
podirati apnenice. Te apnenice so bile podobne velikanskemu košu iz
leskovih in gabrovih palic, spletene in znotraj ometane z ilovico. V
takih apnenicah so še vse do leta 1960 žgali apno tudi povsod na
Cerkljanskem.Predvsem za potrebe obnove. Leta 1948 je v Otaležu pri
gradnji novega zadružnega doma pri postavljanju apnenice sodelovalo kar
91 prostovoljcev.Drugače pa so apno žgali največ za svoje potrebe, za
postavitev nove in za popravilo stare hiše in pa za vsakoletno beljenje
in razkuževanje stanovanjskih prostorov in živinskih hlevov. Kmetje ,
sadjarji, so vsake jeseni pobelil iz apnom tudi debla sadnega drevja
zoper sadne škodljivce in zajedalce. Apno so uporabljali tudi za neke
vrste gnojilo, kot čistilno sredstvo, sredstvo za konzerviranje jajc
itd. Apno so hranili v zemlji izkopanih luknjah apncah, obdanih z deskami.
Kasneje so postavljali tudi zidane apnenice.
Apnenice so ponavadi postavljali ob cestah. S tem so olajšali transport
v dolino. Na travniku pod Otaležem, v Bentetovi grapi, je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja delovala
stalna skupina desetih moških, ki so delali v okviru krniške
zadruge.Apno so žgali in prodajali za različna podjetja-Zidgrad in
Primorje ter posameznike iz vasi Šebrelje,Otalež,Jagršče in Krnice.
Delo je bilo zelo naporno in dolgotrajno.Glede na velikost apnenice
celotni postopek, od priprave materiala, postavitve apnenice in peke do
razkopavanja, trajal je od enega do dveh mesecev in pol. Najprej so
nabrali in pripravili kamen, ki so ga pobirali po okoliških
gozdovih.Delo je bilo izredno naporno, saj je bilo kamen treba nositi po
velikih strminah.Delo so dobili plačano z apnom.
Najprej so skopali jamo, ki je imela dobra dva metra premera.Sledilo je
postavljanje lonte.Z drobnim kamenjem so začeli delati obok.Delo pa so
nadaljevali z večjim kamenjem.Velb je segal do štiri metre visoko,
celotna apnenica pa je bila visoka do osem metrov.Okoli kamnitega kupa
so postavili lesene kole, ki so jih prepletli z vejami.Naredili so oder,
da so lahko potem med plot in kamenje nametali zemljo, ki so jo na vrh
prinašali v košu.
Ko je bila apnenica postavljena, so odstranili streho streho nad njo in
na kurišču zakurili z butaro in papirjem. Če je bil zrak »dober«, je
ogenj hitro vzplamtel. Kurili so pet dni in noči in porabili veliko
smrekovega in jelovega lesa, ki je dalo veliko plamena in malo
žerjavice. Drva so morala biti suha, ker se je drugače kuhanje zavleklo
tudi za en dan. Kuhana apnenica se je praviloma hladila dva dni ,seveda
poleti dalj kot jeseni ali spomladi. Preden so kopo odkrili so vzeli iz nje skozi dušnik kos apna, in če se je v vodi stopil, je
apno bilo skuhano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar